
Verilen koordinatlar arasında, Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine ait maden sahaları bulunuyor. Bu bölgelerde daha önce de zeytinliklerin korunması için çevre köylüler uzun süredir mücadele ediyordu.
FİRMALARA ÇALIŞMA İZNİ VERİLİYOR
Düzenleme ile zeytinliklerin “taşınması” öngörülürken, bu alanlarda ruhsat sahibi olan veya rödövans yöntemiyle faaliyet yürüten firmalara çalışmaya devam etme imkânı tanınıyor. Yatağan Termik Santrali’nin Aydem Holding’e, Yeniköy ve Kemerköy santrallerinin ise Limak-IC İçtaş ortaklığına ait olduğu biliniyor.
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Sanayi Komisyonu üyesi Ednan Arslan, söz konusu düzenlemeye sert tepki gösterdi. Arslan, “Zeytinlikleri talan etmek için getirilen bu düzenlemeye karşı duracağız” diyerek şunları söyledi:
“Her yıl Meclis kapanmadan önce belirli kesimlerin çıkarını gözeten düzenlemeler aceleyle komisyondan geçirilmek isteniyor. Ülkemizin enerji ihtiyacını karşılayacağız deniyor ama bu bahaneyle doğamız yok ediliyor. Daha önce defalarca geri çekilmek zorunda kalınan bu düzenlemeyi yeniden önümüze getiriyorlar. Bu açıkça Zeytin Yasası’nın Maden Yasası üzerinden delinmesidir. Geçit vermeyeceğiz.”
“SERMAYEYE TALAN KOLAYLAŞTIRILIYOR”
Maden Mühendisleri Odası eski Başkanı Mehmet Torun da teklife tepki gösteren isimlerden biri oldu. Torun, düzenlemenin iktidarın uzun süredir gündeminde olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:
“Sermayenin madenlere daha rahat ulaşması, daha hızlı kazanç sağlaması için bu teklif hazırlandı. Bu tarz düzenlemeleri sürekli gündeme getiriyorlar, uygun zaman kollanıyor. Sonuçta olan yine doğaya, zeytine ve yerel halka oluyor. Zeytinlikler göz göre göre talan edilecek.”
Haber Kaynağı : 12punto